网站导航     在线客服  
全部
GMAT成绩单完美解读
   首页    GMAT   冲刺宝典   GMAT阅读RC   正文
学生选择在小站备考:30天 533624名,今日申请11186人    备考咨询 >>

做好GMAT短阅读需重视解题思路 最佳提分方法实例分析

2017年11月03日18:31 来源:小站教育作者:orangejojo
参与(5) 阅读(2065)
摘要:许多考生对于GMAT短阅读都存在一定误解,觉得篇幅短难度就会比较低,结果反而在看似简单的短阅读题型中丢失了最多的分数。为了帮助大家正确认识和做好GMAT短阅读,本文中小站GMAT阅读名师将结合实例为大家分析短阅读的提分解题思路。

GMATVERBAL部分三大题型中,除了语法以外,阅读中的短篇阅读也是相对来说比较容易保分的题型,但这并不代表着短阅读难度就较低,事实上因为轻视短阅读反而导致扣分的例子并不在少数。如何才能更好地确保短阅读部分的得分提升成绩?下面小编就为大家结合实例做具体分析。2017年11月GMAT黄历精准预测

做好GMAT短阅读需重视解题思路 最佳提分方法实例分析图1

GMAT短阅读分数价值分析

小编之所以要特别分析GMAT短阅读,主要是因为短阅读在考试中对比长阅读具有更高的分数价值:

1. GMAT短阅读耗时得分比率更高

GMAT阅读一般根据文章篇幅可以分为长阅读和短阅读,长阅读的形式通常是一篇文章带上3-4道题目,而篇阅读则是每篇文章只附带1-2道题。而从题目数量来说,两者的分数是一样的。同样的得分,解决一道短阅读的时间却可能远低于长阅读,从得分效率来说显然短阅读更有优势。只要考生能够保证短阅读的正确率,哪怕长阅读做得再糟糕,至少也能保证GMAT阅读一半的得分。

2. 短阅读更容易看懂全文再解题

同样是阅读,但GMAT短阅读由于篇幅短所以也更有优势。短阅读的文章篇幅往往只有长阅读的一半甚至3分之1,而且难度大多低于长阅读,更容易被考生快速看懂理解,解题正确率也更高。而长阅读不仅耗时长,还经常会涉及一些学术化难度较高的文章,很多考生都会出现看不懂文章或者看了后面忘了前面的问题,常常看完一篇篇阅读后还是处于似懂非懂的状态,对于大家的阅读技巧有很高的要求。从正确率上来说,短阅读显然也更胜一筹。

GMAT短阅读解题思路实例分析

在了解了上述短阅读保分优势后,下面小编通过两道短阅读题目来为大家做一些实例分析。

短阅读题目1

Though artist Chuck Close has devoted his life to portraiture, his paintings rarely comport with that genre's traditional purpose. His early photorealist images, which are created by overlaying a grid on a photograph and painstakingly copying the image cell by cell, are, to the naked eye, nearly undifferentiable from photographs. Furthermore. Close's emphasis is on the disembodied head itself, expressionless and devoid of any overt personality. He has never acceded to commissions, relying on both his own image and his friends as models. In 1988, a collapsed spinal artery caused almost total paralysis, but Close has continued to work. His freer paintings evince a natural extension of an augmented interest in the minute grid over the total work that predated his illness. This nonprivileging of any particular part of the canvas finds its inspiration, oddly enough, in abstract expressionism, despite the apparent inconso-nance of the two techniques.

Consider each of the choices separately and select all that apply.

Which of the following statements are supported by the passage?

A. Close’s portraits are so realistic that they are sometimes mistaken for photographs.

B. There are conceptual connections between Close’s later work and other, apparently dissimilar works.

C. Throughout his career as an artist, none of the portraits Close has painted have been done in exchange for money.

题目解析

这里要注意一点,commission在本题的意思, 并不是佣金, 而是委托的意思. 作为一个肖像画的画家, Chuck Close并没有接受过其他委托, 因此的他的模特是本人或者是朋友. 而文章中并没有说明他的画有没有被卖掉, 因此C的选项是错误的. A之所以也是错误是因为文章只说了是 near indifferentiable. 并没有提到有人被画, 这里就信息混乱。

正确答案

B

做好GMAT短阅读需重视解题思路 最佳提分方法实例分析图2

短阅读题目2

The anti-foundationalist belief that there is no secure basis for knowledge was worked out philosophically in the somewhat wearisome tracts of Jacques Derrida. Difference. Derrida tells us is the idea that any attempts to discuss universal features of human nature are merely products of local standards, often serving the vested interests of the status quo, and should rightly be dismantled and critiqued. Derrida was considered the originator of a profound challenge to the history of human thought. However, a century before Derrida. Darwin's theory of natural selection had made anti-foundationalism almost an inevitable consequence. From an evolutionary point of view, our understanding of the world depends on earlier and less-developed forms of understanding; meaning is continuously referred or deferred to other terms or experiences.

The passage implies that which of the following beliefs is embraced by anti-foundationalists?

A. In many cases humans cannot be completely secure in thinking that they fully understand a given situation.

B. The meaning of an experience can best be understood outside the cultural context in which it occurs.

C. Those who are part of the status quo are best able to dismantle and critique society.

D. Derrida’s work would not have been possible without the prior ruminations of Darwin a century earlier.

E. Darwin’s faith in the status quo is sufficient grounds to develop universal truths about cultural experiences.

题目解析

作者认为anti-f的人认为there is no secure basis for knowledge,所以A是正确的。并且,作者认为,D的观点是关于人类本性的通性的任何说法都是基于local standards,所以说要想理解,就一定要基于文化背景,所以B是错的。C错误的引用了文章的信息。至于D,尽管文章说达尔文的理论使得Derrida的理论顺理成章的正确,但是D选项的说法太过于绝对。E选项是混淆选项,这个选项与anti-f的理论并没有什么关系。

正确答案

A

从上述两道短阅读真题相信大家也不难发现,一篇短阅读对应一道题目的形式,从解题上来说的确更为适合考生得分,大家不需要做定位细节等繁琐工作,直接一遍看懂文章马上就能做题,再积累一些解题技巧思路方面的经验,想要保证得分难度显然也会低于长阅读。

总而言之,GMAT短阅读作为VERBAL中更容易确保得分的题型,理应受到考生更多的关注和重视。小编希望大家能够结合上文内容,正确认识到GMAT短阅读的分数价值,顺利提升这一题型的解题效率和最终得分。

特别申明:本文来自于小站教育【GMAT阅读RC】专栏,转载请以超链接形式标注本文出处,并附上此申明,否则将追究法律责任。
大家都在学

看完这篇文章有何感觉?已经有5人表态,60%的人喜欢

相关文章

GMAT考前冲刺大作战 3步打造完美备考计划 GMAT阅读速度太慢?做到这5点让你的阅读速度大大提高 掌握这5个技巧 GMAT阅读再长也不怕 提分才是硬道理 GMAT阅读满分三大技巧 深度剖析GMAT阅读5种文章结构 GMAT阅读必备短暂记忆能力如何培养?只要3步你就能过目不... 【GMAT拓展阅读】HELLO KITTY不是猫震惊世界 【考试心得】合理安排GMAT阅读时间经验指点

你可能会喜欢

GMAT考前必做的3件事
GMAT考前必做的3件事
GMAT

100% 的用户喜欢

GMAT阅读3大扣分原因分析
GMAT阅读3大扣分原因分析
GMAT

100% 的用户喜欢

2018美国GMAT实战经验
2018美国GMAT实战经验
GMAT

100% 的用户喜欢

2018GMAT备考核心思维
2018GMAT备考核心思维
GMAT

100% 的用户喜欢

GMAT模考3大核心功能
GMAT模考3大核心功能
GMAT

100% 的用户喜欢